5 Ocak 2008 Cumartesi

Faturalarda Yer Alan ve Ödenmesi Zorunlu listeler

Proforma Fatura Düzenlenmesi Ve Fuara Gidecek Malzemelerin Sandıklanması
Proforma Faturada Bedelsiz Yazılabilen Ürünler
Proforma faturada fuara götürülecek promosyon malzemeleri ile geri gelmeyecek broşürler bedelsiz yazılabilir. Proformada bedelsiz olarak yazılan ürünler fuarda dağıtıldığında gidilen ülkelerde vergi ödenmektedir.
Proforma Fatura ve Koli Listesi Doldurulması

Proforma fatura ve koli listesi doldurulurken, koli listesinde gösterilen sandık numarası ile proforma faturalardaki numaraların aynı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sandıklara konulan her malzeme proforma faturada yer almalıdır.
Sandıklara konulan malzemelerin proforma faturaya yazılan değer üzerinden sigortalanacağı göz önüne alınarak, malzemelerin gerçek değerleri yazılmalıdır.
Fuarın düzenlendiği ülke Avrupa ülkesi ise, ürünlerin değerleri Euro cinsinden, diğer ülkelerde ise ABD Doları cinsinden yazılmalıdır.
Bedelli veya bedelsiz ürünlerin esas olan mal cinsi, adet, kg, ambalaj ve GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon) numarası mutlaka belirtilmelidir.
Gönderilecek elektrikli ve elektronik cihazların, (motor, jeneratör, televizyon, video v.b.) markası ve seri numaraları proforma üzerine yazılmalıdır.
Proforma fatura ve koli listesindeki ürünlerin ağırlığı ve hacmi (en x boy x yükseklik) gerçek değerleriyle yazılmalıdır.
Proforma faturalar ve koli listesi Türkçe-İngilizce, daktilo ya da bilgisayarda yazılmalı, firma yetkilisi tarafından imzalanmalı ve firma kaşesi basılmalıdır.
Fuara Gidecek Malzemelerin Sandıklanması
Sandıkların sağlam olması, içinde bulunan malzemeye zarar vermeyecek nitelikte olması çok önemlidir. Sandık ayakları, forklift bıçağı girebilecek şekilde en az 10 cm. yükseklikte olmalıdır.
Yapılan ambalajlar içerisine faturada belirtilenler haricinde hiç bir ürün ve malzeme konulmamalıdır.
Sandıkların içinde bulunan malzemeler listesi ve gönderici firmanın adı, fuarın adı okunaklı şekilde yazılmalı ve şeffaf bir dosya içine konulup sandığa yapıştırılmalıdır.
Sandıklar mutlaka kilitli olmalıdır.

Alınlık Yazısı Olarak Sözleşme Dışındaki Firma Veya Kuruluşların Adı Kullanılabilir Mi?

Stand alınlık yazısı, sözleşme yapan firmadan başkasına ait olamaz (aynı holding veya aynı grup içinde olsalar dahi),

Birden fazla firma birleşerek, tek bir stand ve tek alınlık altında fuara katılamazlar,

Üretici firma, başka bir firmanın logosunu reklam veya pazarlama amaçlı olarak standında kullanamaz,

Holding veya grup şirketleri, fuarda sadece sözleşme yapan firma bazında temsil edilebilirler. Holdingin veya grubun logosu kullanılamaz,

Marka tescil belgesine sahip olan firmalar, bu belgenin noter tasdikli bir kopyasını teşvik başvurusu için hazırladıkları belgeler ile birlikte gönderdikleri takdirde, alınlığa markalarını yazdırabilirler,

Devlet desteği almak isteyen firmalar; üretici iseler kendilerinin, pazarlamacı veya Dış Ticaret Firması mahiyetinde iseler üreticilerinin Kapasite Raporundaki mamulleri sergilemekle yükümlüdürler, pazarlamacı firmalar sözleşme yaptığı en fazla iki firmanın ürünlerini sergileyebilir ve onarlın isimlerini alınlığa yazdırabilir.
Yukarıdaki kurallara uymayan firma ve kuruluşlar, devlet desteğinden yararlanamazlar.

Hiç yorum yok: